Dia Mundis Blogg

Välkommen till vår Blogg om Andlighet, Mysticism och Inre Alkemi.

Hur Man Gör Skuggarbete: Vägen till Ogenomtränglig Kraft & Läkning

esoterika mysticism shadow work skuggarbete Jun 29, 2024
Hur man Gör Skuggarbete: Hela Boken: Nathalie Sage: DIA MUNDI

 Denna text är ursprungligen taget ur min bok "Hur man gör Skuggarbete", men jag bestämde mig för att göra kunskapen tillgänglig för alla. Jag hoppas att detta blogginlägg hjälper dig att förstå och utforska de dolda delarna av dig själv och integrera dem för att bli en hel och autentisk person.

 


 

Innehåll

  • Förord
  • Sirenernas Tjut
  • Vad är Skuggan?
  • På Radion Spelas Jazz
  • Hjälten och Draken
  • Hur Formas Skuggan?
  • Varför Gör Vi Skuggarbete?
  • Rätt Mindset för Skuggarbete
  • Den Heliga Konsten av Förödmjukelse Öppen eller Stängd
  • Möt Din Skugga
  • Processen - Möt Din Skugga
    • Steg 1: Bekännelsen
    • Steg 2: Fånga Din Skugga
    • Steg 3: Integrera Din Skugga
    • Steg 4: Rita Din Skugga
  • Oraklet i Brunnen
  • Om Författaren

 


 

Förord

Den här boken skulle inte finnas utan dominanta män med härskarglädje och kvinnliga förförerskor som rivit mig i ögonen med sin gränslöshet, magnetism och sexuella frigjordhet. Jag avskyr er och jag älskar er. Jag tackar er och jag tar tillbaka er - som en del av mig.

Det senaste decenniet har många modiga kvinnor gett mig förtroendet att leda dem ned i skuggornas dal genom både grupp-program och privat-sessioner - för detta är jag otroligt tacksam. Er förmåga till villkorslös kärlek och empati inspirerar mig djupt och er själs skönhet har berört mig bortom orden.

Till min Skugga: Tack för att du visat mig att man kan vara både uppkäftig, vild, snäll, känslig, brutal, fnittrig och ganska klok samtidigt.

Min önskan är att denna bok ska ge dig en liten inblick i vad som kan gömma sig i ditt undermedvetnas djupaste vrå. Att kunna föra in ljus i mörkret är ett livslångt arbete, så var snäll mot dig själv på vägen.

Jag önskar dig helhet, kärlek, kraft och läkning.

Med värme, Nathalie Sage

 


 

Sirenernas Tjut

Vi pratar men menar inte vad vi säger, våra gester är inte våra, de tankar vi tänker är lånade. Vi är tomma skal som är fyllda med någon annans ide på hur man ska vara. Vi är ödsliga skepp som seglar på ett öppet hav. Vi är både lydiga matroser och lynniga pirater. Men vems är skeppet och var ska det?

Piskan viner och skär den kalla luften itu: “Jobba hårdare”, “Känn inte efter”, “Du måste betala hyran”. Du vill stanna upp, men vågar inte. Bortglömda drömmar från barndomen blir idiotförklarade och stämplade som fantasi.

Då - var du en prinsessa och din soffa var en vildhäst. Då - sjöng du med i gammelvisor och försvann in i ett förtrollat landskap. Då - såg du färger, varelser och skimrande portaler till en annan värld.

Pang boom snatch, du rycks ur dagdrömmen med en snärt. Var piskrapp river upp ett hål i ditt sinne, där själen sipprar ut och försvinner. När själen är glömd, blir kroppen ihålig. Då börjar skeppet sjunka och veden tuggas upp av vågorna. Snart är du tömd på allt det som egentligen inte spelar roll. Det är då du går in i väggen, blir utbränd, deprimerad, sjukskriven och börjar läsa Eckhart Tolle.

Så jävla hungrig efter något av substans, så törstig efter själens vatten. Men för att släcka din törst måste du luta dig över kanten bara lite till, se ut, se upp.

Där glimrar havet, solen och horisonten. Där hörs sirenernas sång, så vacker. "Akta dig för havsfruar” har kaptenen beordrat. Och i alla år har du lyssnat men nu är du så törstig att får du inte dricka kommer du skrumpna och ditt hjärta att vissna.

De lockar förföriskt, barbröstade och med böljande hår. Havet är deras och djupet lockar dig så. De blinkar långsamt och pekar ned mot det enorma djupblå. Deras mjuka blickar lovar dig skatter, guld och diamanter, men allt du egentligen bryr dig om är att bara få komma härifrån.

Det här skeppet är fördärvat och håller på att sjunka ändå. Du lämnar besättningen och går mot fartygets kant. Dina händer läggs mot räcket. Du är livrädd men bestämd.

Ett guldskimmer närmar sig från de vackra nedanför. Doften av lust når dina näsborrar. Du känner något du inte känt på flera år. En ström av livskraft ilar längs din ryggrad. En njutningsfylld tyngd infinner sig i dina lår.

Du hänger nu över räcket. Fingertopparna doppas i det klarblå, fast du vet att du inte får. Klockans tickande når ett stopp när portalen till de odödligas värld öppnas upp. Du faller nu ner i det okända, i en tunnel utan ljus. Du fylls nu av det svarta som inte har en början; som inte har ett slut.

Sirenernas röster ekar, deras fuktiga munnar tjuter. De fnittrar åt alla som faller över kanten, in i själen och försvinner.

 


 

Vad är Skuggan?

Tänk dig att du bor i ett hus som är omringat av ett vilt och vackert landskap. I landskapet regerar jordens element och naturens krafter. Det finns rovdjur med huggtänder och fromma vita duvor. Det finns spegelblanka sjöar, vassa klippkanter och stormande hav. Solen, månen och planeterna svävar högt ovanför som lysande änglar på universums nattsvarta kanvas. Landskapets värld sträcker sig så långt ögat kan nå och ditt hus är som en liten droppe i ett oändligt hav.

Ditt ego, din personlighet och din identitet är som det huset. Det svar du ger på frågan: "Vem är du?" är "ditt hus". Oftast så lever vi våra liv från den personlighet vi byggt upp sen barnsben. Det landskap som omringar är ditt större Jag eller vad vissa kallar för själen. Det här är det okända, det mystiska och det som är bortom din omedelbara kontroll.

Ditt hus står i mitten av landskapet och det har stått där sen du var barn. Samma plankor, samma tak, samma staket men kanske att inredningen förändrats en aning med tiden.

Om du hade en trygg, kärleksfull och relativt otraumatisk barndom så har du antagligen byggt upp ett stabilt "hus". Du vet vem du är, du har ett gott självförtroende och det finns en tillit till din kapacitet att göra vad du vill av detta liv. Utåt sett är du en välbalanserad och hälsosam individ.

Din tidigaste självuppfattning kommer speglas i hur ditt "hus" är uppbyggt. De flesta av oss hade dock allt annat än en idyllisk barndom och därmed är vårt hus också lite "trasigt".

Kanske går låset på dörren ofta sönder? Kanske finns det trösklar som du alltid snubblar över? Kanske är fönstren igenombommade så ingen kan se in? Kanske släpper du in var och varannan vandalist som röjer och förstör all möblering?

När vi inser att vårt inre hus, vårt ego, kanske har lite hål i väggarna, att taket läcker och att dörren inte går i lås som den ska - så söker vi oss ofta till en psykolog, terapeut, coach eller healer. Vi behöver helt enkelt hjälp att lappa ihop oss själva, så att vi kan bli den starka, självsäkra och välbalanserade person som vi längtar efter att vara.

Det här är vad personlig utveckling gör - det ger dig de verktyg du behöver för att fullfölja den process av egoidentifikation som varje hälsosam individ behöver genomgå för att bygga ett starkt hus.

Ökad självkänsla, självkärlek och ett gott självförtroende hjälper dig att dra en tydlig gräns mellan vad som är "Du" och vad som är "Jag".

Jag har arbetat med personlig utveckling de senaste 20 åren. Min självkänsla, mitt självvärde och min självkärlek är alla viktiga beståndsdelar för att jag ska må bra. Att ha en tydlig och hälsosam självbild är essentiellt för att vi ska vara nöjda med oss själva och de liv vi lever.

Men personlig utveckling kan bara hjälpa oss att bygga upp vårt hus, det ger oss inte nödvändigtvis verktygen för att navigera i själens storslagna och ytterst okända landskap.

För helt plötsligt så händer livet. Sorg smäller till som ett brinnande klot i bröstet. Vår partner lämnar oss för en yngre. Ett barn dör. Vi kan inte hitta vår väg. Vi famlar i nattens mörker. Taket börjar läcka från ingenstans. Det börjar ryka ur källaren. Vi greppar då efter alla verktyg vi har, vi försöker lappa ihop det som en gång varit vårt enda skydd från omvärlden - men inget av det vi lärt oss är effektivt mot den obarmhärtiga storm som viner precis där utanför. Huset faller sönder, bit för bit.

Vi känner inte längre igen oss själva.

Vi vet att positivt tänkande bara hjälper så långt. Vi håller på att tappa greppet om vår gamla identitet och verklighet.

För när Själen vill ha din uppmärksamhet så finns inga spikar i världen som kan hålla ihop ditt hus. De plankor som ditt ego är uppbyggt av är ingenting mot den kraft som skapat alla skogens träd där plankan är hämtad från.

Skuggarbete handlar inte om att bygga dig själv ett stabilt hus, utan det handlar om att tämja dina undermedvetna naturkrafter så att de arbetar för dig istället för emot dig. Skuggarbete är att kliva över tröskeln och vandra ut i det okända med en tillit att ljuset av ditt medvetande följer dig hela vägen in i den mörkaste grottan av ditt medvetande.

Skuggarbete handlar om att hitta, acceptera och omdirigera den destruktiva energin i dig så att den blir livsfrämjande och kan hjälpa dig framåt i livet istället för livstagande och därmed blockera din utveckling.

 


 

Mufasa och Scar

Jag är uppfödd i Stockholm på 90-talet. Som många barn bad jag ofta mina föräldrar om en slant varje lördag så att jag kunde traska ner till videoaffären och hyra en av mina allra mest älskade Disney-filmer. Lejonkungen, Skönheten & Odjuret och Lilla Sjöjungfrun låg högt på listan. Med chips, dipp och lördagsgodis satt jag fastklistrad framför TV i många timmar. De olika teman av lojalitet, besvikelse, död, elaka häxor, förtrollade slott och modiga hjältar tryckte på alla mina känslomässiga knappar och jag skrattade, grät och var livrädd om vartannat.

Kanske kan du relatera? 

Disneys förmåga att fånga upp och beröra mig på djupet var inte en slump. De folkkära historier som Disneys filmer inspireras av är baserade på de psykologiska processer och mönster som människan följer i sin resa till självförverkligande. Vi alla har någon gång känt oss övergivna som Simba, missförstådda som Odjuret och tappat vår förmåga att uttrycka vårt sanna jag som Ariel. Och jag tror du håller med om jag säger att de flesta av oss helst vill identifiera med hjälten eller hjältinnan i våra favorithistorier.

Men...

Tänk om jag skulle säga att det finns en gömd del av dig som kanske är mer som Scar än som Simba och en annan som kanske är mer som Gaston än som Belle?

Tänk om det finns en kraft i dig som regerar i mörkret och till synes har allt annat än välvilliga intentioner?

Tänk om jag skulle säga att du behöver sluta fred med de inre bovarna lika mycket som du behöver kliva in i din inre hjälte eller hjältinna för att uppnå allomfattande helhet?

Mufasa säger: “Allt som solen rör vid är vårt rike.” Simba svarar: "Allt det som solen rör vid. Vad händer med det som ligger i skuggan?"

Mufasa säger: "Det är bortom våra gränser. Du får aldrig gå dit."

Men vad händer med Mufasa när han ignorerar det som gömmer sig i skuggan?

Det som regerar i Skuggan dödar honom.

 


 

Skuggan Bubblar Upp

Ibland bubblar delar av Skuggan upp från det undermedvetna när vi drömmer, är under stress eller är påverkade av substanser. Vi alla har säkert upplevt oss själva eller någon närstående “ändra personlighet” så fort de får i sig några glas vin. Kanske börjar din tjejkompis plötsligt röra sig som en rovdjurshona över dansgolvet i jakt på sällskap för natten eller så förvandlas den där tysta, snälla killkompisen till brölig, påträngande och sluddrar oväntade kärleksförklaringar till dig i toalettkön.

Dagen efter säger de något i stil med “Jag vet inte vad som flög i mig” och du samstämmer. Det som “flög i dem” är inget annat än delar av deras personlighet som de förtrycker i sitt nyktra tillstånd - deras skugga.

Du kanske någon gång har vaknat från en dröm som var extremt obehaglig? Kallsvettig, skakig och omtumlad undrar du “var i helvete den drömmen kom från?”. Den kom från de dunkla vrån av ditt undermedvetna - yes... igen... din skugga.

Eller så kanske du kommer hem efter en extremt stressig dag på jobbet och inser att din sambo inte gått ut med soporna idag heller, varpå du totalt tappar det och öser ur dig “hur jävla urusel” hen är, “hur hen inte duger till någonting” och att du aldrig träffat en “mer inkapabel människa”. När känslostormen är över och du lyckats pussla tillbaka bitarna av ditt “vanliga jag” så ber du såklart om ursäkt och säger att du inte menade det du sa. Fast både du och jag vet att det gjorde du visst. Du sa precis det du tänkt under en längre tid, men hållit tyst om.

Skuggarbete är att med en lykta av ljus lysa upp och konfrontera de delar av din personlighet som ligger i det dunkla och som du anser vara fel, tabu och rent av pinsamma. Genom ren vilja plockar vi medvetet fram de egenskaper och tankar som vi vanligtvis förtrycker i vårt vakna, nyktra och hopsamlade tillstånd. För kom ihåg, du föddes hel in i den här världen, ingen del av dig är felaktig. Dina primitiva impulser, köttliga lustar, egocentriska begär och nedlåtande tankar finns alla där av en anledning. De tjänar ett syfte.

Om Skuggan är som ett morrande monster som bor under vår säng, då ligger vi darrandes med täcket över huvudet och panik-stängda ögon. Aldrig någonsin att vi skulle dra fram ficklampan under kudden och ta oss en liten titt över sängkanten. Och än värre, aldrig att vi skulle erkänna att den varelse som gömmer sig i mörkret är en del av oss själva. Många har en inneboende rädsla och undermedveten tro att när vi erkänner och accepterar vår Skugga så får den mer makt över oss. Som att ljuset av vårt medvetande skulle göra att Skuggan växer sig större.

Men genom den här boken så vill jag bevisa för dig att det faktiskt är tvärtom. Det är genom att ignorera och gömma undan Skuggan som den får mer kontroll. När du bjuder den tillbaka till helheten av dig så neutraliseras dess laddade energi. Edward Edinger säger: det undermedvetna kommer alltid att ha samma attityd mot egot som egot har mot det undermedvetna.

 


 

Mellan Godhet och Onska

I varenda uppfångande historia gestaltas ett liknande tema: I världen finns en god sida och en ond sida. Den onda sidan måste förgöras och det är den goda sidans uppgift. Hjälten eller hjältinnan är den som driver helheten tillbaka mot den harmoni som rubbades av fienden. Det goda måste alltid segra för att historien ska få ett lyckligt slut.

Allt är väl så länge kampen mellan ondska och godhet håller sig till skönlitteratur och fiktion. Men vi ser tyvärr samma tema spelas ut mellan nationer, mellan religioner, mellan par, mellan föräldrar och barn och såklart också inuti oss själva.

Oftast är vi inte ens medvetna om denna undermedvetna uppdelning utan säger bara till oss själva att "jag är inte sån", "jag förstår inte människor som..." eller "hur kan man bete sig på det sättet?" medan vi pekar finger mot dem som inte tänker och gör som vi.

Den bitterljuva sanningen är dock att du inte kan se hos någon annan något som du inte redan har inuti dig själv. Du kanske uttrycker det på ett annat sätt eller i andra livsområden, men grundegenskapen finns likväl där.

Jag vet, jag vet. Om du aldrig upplevt skuggarbete innan så kommer en del av dig kanske att protestera HÖGT. Det är okej. Du behöver inte köpa detta koncept än. Du kommer istället få upplevelsen av din skugga i den praktiska delen av denna bok.

Det är superviktigt att du ifrågasätter ny information och inte bara sväljer allt du hör med hull och hår. Det jag säger är dock inte baserat på en åsikt utan på direkt erfarenhet. Jag har väglett hundratals kvinnor genom åren att möta sin Skugga och det har alltid slutat på samma sätt: Med en insikt att det individen såg som var "fel" i en annan är egenskaper som de inte kan acceptera i sig själv.

Världen återskapar sig själv genom polaritet och dualitet. Vi har ljus och mörker, svart och vitt, maskulint och feminint. Emellan dessa polariteter finns ett spektrum av nyanser och kombinationer som tillsammans uttrycker sig genom din personlighet. Om du har en sida av en polaritet så har du per definition även den andra sidan inuti dig.

I sin bok “The Lucifer Effect: How Good People Turn Evil” skriver forskaren Philip Zambardo:

"Var och en av oss har potentialen, eller det mentala ramverket, att vara både helgon och syndare,

altruistisk och självisk, mild och grym, undergiven och dominant, sansad och galen, god och ond.”

Det här perspektivet blir utmanande när vi har en fast bild av vilka som är världens "vidriga", "maktgalna" och "onda" människor. Har du tänkt på att det oftast är "dem där borta" och sällan du själv?

Skuggarbete visar dig hur du egentligen är ganska lik dem som du ogillar och att vägen till helhet är att... tja... bli lite mer som dem.

 

"Jag tror inte att du har någon som helst insikt i din förmåga till godhet

förrän du har en välutvecklad insikt om din förmåga till ondska."

- Jordan B. Peterson

 


 

Ditt Sinnes Dolda Dimension

Det är en vanlig måndag och du är på väg till jobbet. Du tar fram din cykel, sätter dig bakom styret, stoppar in dina hörlurar i öronen och bestämmer dig för att lyssna på din favoritpodd. Konversationen du lyssnar på fångar snabbt upp ditt intresse. Du blir uppslukad av samtalet och så “VIPS!” var du framme vid kontoret.

Inget konstigt med det, eller hur?

Men frågan är: hur fan tog du dig dit? Om du var fokuserad på podden, vilken del av dig var fokuserad på att ta dig fram genom trafik utan att bli påkörd? Vilken del av dig stannade vid rödljuset, svängde till höger i korsningen och fintade fotgängarna vid övergångsstället?

Vilken del av dig var medveten om alla ljud, lysen, människor och hinder som stod i din väg?

Du har säkert, som många andra, upplevt att du kan ta dig från ett ställe till ett annat utan att ens behöva tänka på det. Det är som att din kropp tar helt egna beslut, förflyttar sig genom folkmassor, duckar för attackerande fiskmåsar och smidigt kliver över den där halvätna kebaben som någon tappat på gatan. Allt detta sker per automatik medan dina medvetna tankar är någon helt annanstans och, ärligt talat, knappt hinner reagera på det som händer runtomkring.

Din skugga bor i ditt sinnes dolda dimension. Den plats dit dina vanliga tankar sällan når.

Noll Kontroll

Hur många av oss har inte försökt att intala oss själva att vi vill göra något eller vara något, bara för att i nästa ögonblick vara och göra den totala motsatsen?

  • På måndagen säger du att du vill börja ta hand om din hälsa - ändå slutar fredagskvällen med att du dricker vin till klockan 5 på morgonen.
  • Du går i terapi i flera år för att göra fred med "dina demoner", du tänker positivt och åker på yogaretreat var och varannan helg - ändå verkar det som att en del av dig aldrig riktigt blir nöjd och tillfredsställd.
  • Du lovar din partner att du ska sluta smyga runt med ditt shoppingberoende, veckan efter sitter du ändå med mobilen i högsta hugg och varukorgen full med saker som du bara "måste ha"... i smyg.. igen.
  • En del av dig svär på att du ska sluta dejta otillgängliga människor och en annan del av dig kastar av dig underkläderna vid första indikation på ett slutet hjärta.

Hur kommer det sig att du ibland tappar kontrollen över dina beteenden, tankar, känslor och livsval?

Jo, för att det finns en del av dig som är kraftfullare än din medvetna vilja.

Den här delen är självstyrd, levande och kapabel att ta egna beslut. Precis som när din kropp cyklar till jobbet per automatik, utan att du behöver tänka en enda tanke på det som händer runtomkring. Din skugga agerar och tar självständiga beslut från det omedvetna och dessa val påverkar din kropp, dina relationer, din framgång och din identitet.

 


 

Vem Är Du?

Vad skulle du svara på frågan: "Vem är jag?"

Låt mig gissa. Du kanske svarar med ditt namn, din yrkestitel, din roll i dina relationer t.ex. “mamma”, “fru”, “dotter”, “son"?

Du kanske också berättar om dina hobbys, vad du gillar och dina vanor som t.ex. “jag yogar”, “älskar skogspromenader”, “samlar på träskor” och “extraknäcker som clown”?

Sen kanske du avslutar med att beskriva var du bor, hur din livsstil ser ut och vilka värderingar du har?

Vad du än svarar på frågan "Vem är jag?", är en spegling av hur du uppfattar ditt medvetna jag.

Allt som ligger utanför ramarna av ditt medvetna jag är ditt undermedvetna jag. Och det, min kära, är en hel jävla del.

Ditt medvetna utgör 5% av totaliteten av dig medan det undermedvetna utgör 95%.

Det undermedvetna är till stor del oupptäckt terräng. Trots all den forskning som görs i sökandet efter att förstå vår inre värld och vår psykologi så har vi knappt skrapat på ytan av det material som gömmer sig i det undermedvetnas kammare.

Det är i ditt undermedvetna som din skugga bor och det är samtidigt ditt undermedvetna som påverkar majoriteten av dina livsval - speciellt de som du upplever att du inte har kontroll över.

Ju mer omedveten du är om din Skugga desto mer makt har den över dig.

Det jag säger är: Du är inte vem du tror att du är.

Du är mer drake än vad du vill erkänna. Du är mer gudomlig än vad du kan tänka dig.

 


 

På Radion Spelas Jazz

Du har bott i ditt hus i många år där finns spis, badrum och ingång.

Var dag kliver du över tröskeln ut mot den stora världen eller in i tryggheten.

Var dag är den andra ganska lik, på radion spelas ungefär samma musik år in och år ut.

När folk kommer på besök så tar dem av sig skorna i hallen och kysser dig på kinden.

Du iakttar alla noga, söker efter detaljer i ansiktsuttryck och uppmärksammar om det finns minsta anledning att vara orolig.

Kanske behöver du be dem att gå?

Med väl dolda misstankar nickar du artigt och visar dem in till ditt närmaste rum. De som vinner din tillit får komma in längre än så.

Men ingen får komma in så långt att de hör stönen och hasandet från källaren. Du vet att något gömmer sig där, men du vet knappt vad det är.

Inifrån väggarna hörs klättrande klor och om nätterna känner du av vassa ögon som glor, men aldrig att du ser något.

När du vänder dig om i panik, är det tomt i varje vrå.

Trappan som leder ner till källaren är gammal och gjord av mörkt trä. De gånger du stått där längst upp och tittat ner, har du kunnat se skepnader som slingrar sig under dörrkarmen.

Kalla kårar kryper upp längs ryggraden och du ryser. Aldrig att du vill veta vad som finns där bakom.

Nej.

När rysningar och kylan gör sig påmind, då går du direkt in i köket, tänder vit salvia och sätter på radion på högsta volym.

 


 

Hjälten och Draken

Vad har alla hjältar gemensamt? Det är enkelt.

För att bli en hjälte måste du dräpa en "drake".

"Drakar" kommer i många former och sällan i den form du förväntar dig. Ibland är det en yttre omständighet, men mer ofta är det en inre attityd, begränsande tankar, eller en gammal utgången identitet.

Vi ser hur hjältar dräper "drakar" i nästan varje film.

I Lejonkungen är det Scar.

I Batman är det Jokern.

I Bröderna Lejonhjärta är det Tengil och hans drake Katla som måste besegras.

En hjälte förtjänar bara sin titel när hen visat sig modig nog att konfrontera sina allra största rädslor. Det är genom att möta och förgöra fienden som harmonin av helheten återställs.

Men det finns en vinkel av "hjälten och drakens" relation som inte många pratar om. För att ta sig förbi fiendens motstånd måste Hjälten nästan alltid först förkroppsliga drakens dynamiska och ofta farliga energi. Simba kan inte bli av med Scar utan att först väcka en inre gnista av obarmhärtighet. Batman kan inte besegra Jokern utan att ha samma brutalitet mot Jokern som Jokern uppvisar mot folket. Utan drakens egenskaper är hjälten impotent. Hjälten vinner genom att insupa drakens energi och sen resa sig vidare upp och igenom den, istället för att kliva bort från den.

På samma sätt behöver vi erkänna vår skuggas egenskaper innan vi får tillåtelse att transformera dem.

 


 

Hjältens Kall

En dag börjar livet skava lite extra, vi blir rastlösa, själsligt svettiga och den plastiga masken vi burit som en fasad utåt blir oumbärligt obekväm.

På nätterna drömmer du underliga drömmar, under dina naturpromenader känner du dig iakttagen av en närvaro som du inte kan sätta fingret på medan din kropp gör revolt och brister ut i underliga symptom. För att inte tala om din intuition som nästan börjat skrika sig hes för att få din uppmärksamhet.

Du känner inte längre igen dig själv och börjar ifrågasätta ditt liv, vem du är och vad du egentligen vill. Den bubbla du levt i har spruckit. Den du trodde att du var, finns inte längre kvar.

Allt det här kan summeras på följande vis:

Ditt undermedvetna försöker locka dig på en resa att ta reda på vem du verkligen är bortom den ego-identitet som du fabricerat genom åren. Din personlighet är ditt hem, ditt hus, men din själ längtar efter ett äventyr. Din törst efter själens vatten kan bara släckas från den bäck som porlar från självaste källan.

Alla tiders hjältar har vandrat före oss och därmed är vi aldrig ensamma på äventyrets väg. Labyrinten är välkänd ... vi behöver bara följa tråden av hjältens resa. Och där vi trodde att vi skulle finna något vedervärdigt, ska vi finna en Gud. Och där vi hade tänkt att dräpa en annan ska vi dräpa oss själva. Där vi tänkt resa utåt ska vi komma till centret av vår egen essens. Och där vi hade tänkt att vara ensamma ska vi vara ett med hela världen.

 


 

Sigge och Calle

Du har kanske hört talas om Sigmund Freud och Carl Jung?

Sigmund Freud är "Psykoanalysens fader" och var en av de mest betydelsefulla psykiatrikerna under 1900-talet. Det var Sigge som viftade fanan högt för drömmars betydelse och deras signifikanta koppling till det undermedvetna.

Freud trodde att det undermedvetna var samlingsplatsen för bl.a. primitiva impulser, tabubelagda sexuella begär och undantryckta känslor. Enligt Freud var det dessa förtryckta aspekter som skapade obalans, kaos och neuros i människan.

Carl Jung, som var Freuds kollega och vän, hade en liknande föreställning men lutade i sina senare år mot att se hur det undermedvetna inte bara var en psykologisk dimension där förtryckta begär skapade problem för individen utan att det undermedvetna också var landskapet av människas själ.

Jung var övertygad om att det undermedvetna innehöll både människans allra högsta och allra lägsta potential. Och inte bara de undertryckta negativa känslorna som Freud pekade på. Det var dessa skillnader i åsikter som fick dem att gå från "Bros" till "No-Mores" ju äldre de blev.

Jung sa:

"Det omedvetna är inte bara ont av naturen, det är också källan till det högsta goda:

inte bara mörkt utan också ljust, inte bara bestialiskt, halvmänskligt och demoniskt utan övermänskligt,

andligt och i den klassiska meningen av ordet "gudomlig."

 


 

Mer om Carl Jung

Carl Jung hade en teori att "om vi bara lät det undermedvetna vara" så skulle det manifesteras av sig själv i vår verklighet och helt naturligt leda oss på en resa av självförverkligande. Carl Jung kallade detta individuation. Om ditt undermedvetna är som ett hav och ditt ego är som en bägare så skulle detta se ut som att flödet mellan bägaren och havet fungerade optimalt. På det sättet att bägaren ständigt blir uppfylld med det renaste vatten från det undermedvetnas källa.

Den personlighet som du har sen barndomen (Ditt Ego) är mer som en bägare fylld med en koagulerad struktur som finns kvar av en enda anledningen - du håller fast vid den och matar den med de tankar, känslor, attityder och vanor som gör att den återstår i samma form - år in och år ut.

Om du lät själen ta över så skulle resterna av din utgångna personlighet falla bort som löven på höstträden, smälta som isen om våren och fällas som ormens skinn. Då hade du mer plats för flödet mellan ditt ego och ditt större jag - din själ.

Genom individuationsprocessen så förenas alla delar av din personlighet, både det medvetna och det undermedvetna till en homogen helhet. Eller på ren svenska: Du blir hel. Du kommer hem. Din själ förenas med din kropp.

Det är exakt detta som de flesta spirituella praktiker, verktyg och texter vill hjälpa oss med. Föreningen mellan kroppen och själen - det medvetna och det undermedvetna ÄR Edens Lustgård, Paradiset, Tio i Bägare, Livets Jackpot, Den Heliga Graalen och Det Stora Mästerverket.

Men för att individuationen ska kunna ske så måste du möta dina skugga. Din skugga, enligt Jungi Schvungi (kärt barn har många namn..) är redan aktiv i ditt liv och påverkar dina tankar, dina känslor, dina relationer och din hälsa på sätt som du inte har den blekaste aning om just nu. Du är som en marionettdocka som din skugga håller i sina spelande fingrar.

C.G.J dropping truth bombs igen:

”Tyvärr råder det inget tvivel om att människan på det hela taget är mindre god än vad hon föreställer sig eller vill vara. Alla bär på en skugga, och ju mindre den förkroppsligas i individens medvetna liv, desto svartare och tätare är den. Om en underlägsenhet har medvetandegjorts har man alltid en chans att rätta till den. Men om den förträngs och isoleras från medvetandet, korrigeras den aldrig.”

Det här kanske låter konfronterande och ganska jobbigt. Men de goda nyheterna är att det inte bara är "skit" som ligger i skuggan - utan även diamanter. I skuggan finns de egenskaper som du faktiskt behöver och längtar efter - din oupptäckta potential!

Under det senaste decenniet har jag faciliterat Skuggarbete och 10 av 10 gånger har mötet med Skuggan lett till åtminstone EN av dessa upplevelser:

  • Tårar av tacksamhet och kärlek när man inser de läxor som Skuggan har försökt att lära en
  • Ett STORT AHA-Moment över varför man självsaboterar, sitter fast, hatar sin kropp, inte kan hålla i pengar, alltid är arg, har dörrmatte-tendenser, missbrukar mat, sociala medier och porr, alltid dömer sig själv, är rädd för att bli galen etc etc
  • Man smälter av en ny kärleksfull förståelse för sig själv och den inre själsliga intelligensen
  • Tappar hakan över "HUR SJUKT" det är att denna del existerat men att man inte har varit medveten om den
  • Ett lava-flöde av förnyelse-kraft som man längtar efter att få spira in i nya skapelser
  • En ökad empati för dem man har lagt över Skuggans egenskaper på samt ofta en vilja att be om förlåtelse (även om man alldeles nyss tyckte personen var "SÅ FEL!!")
  • Total klarhet över stora och genomgående beteendemönster samt förståelse över hur individen kan förändra dem från grunden

Skuggan följer dig vartän du går. Som en tyngd, som ett mörker och som en gnagande känsla av att något i dig fattas. Du kan försöka att undvika din Skugga men din ovilja att se den dikterar inte dess existens.

Din själs storhet vilar som ett frö i skötet av ditt undermedvetna och genom en process av sökande, bekännelse, konfrontation, nyfunnen ödmjukhet och transformation så kommer din själ att manifesteras från rötterna av din kropp mot själens kärleksfulla ljus.

Inget träd kan växa till himlen om inte dess rötter når ner till helvetet.

CARL JUNG

 


 

Snudda på Skuggan

Jag vill anta att du som läser det här anser dig själv vara en god, hederlig, empatisk människa. Du vill göra gott i världen och du har mestadels kärleksfulla intentioner. Men jag kan också slå vad om att du någon gång betett dig mindre välvilligt mot dig själv eller andra?

Kanske har du någon gång ovilligt delat med dig av ditt favoritgodis, varit svartsjuk på en nära vän eller blivit hämndlysten när du inte fått din vilja igenom?

Kanske har du någon gång stulit något, haft en oumbärlig längtan efter att bryta mot regler eller fantiserat om hur du bitch-slappat din chef?

Kanske har du en tendens att skapa kaos runtomkring dig och under stress vräkt ur dig sårande kommentarer riktade mot dem du älskar?

Har det funnits en period i ditt liv där din inre dialog varit vass och elak och du medvetet skadade dig själv med mat, substanser, destruktiva relationer och vanor?

Egenskaper som egoism, svartsjuka, manipulation, hämndlystenhet, våld och dominans kommer på köpet med din människodräkt och försvinner inte bara för att du förkastar dem till "skuggornas dal".

Skuggan är en naturlig del av dig och försvinner inte bara för att du inte vill titta på den.

Istället för att förvandlas till damm bara för att du önskar att de försvann - så kommer den att sitta och vänta i mörkret tills att du börjar söka dig inåt, när längtan efter sanning, själ och helhet blir för stor, då måste du konfrontera de delar av dig som motsätter sig den godhet du tror dig ha.

Din Skugga är oftast inte en familjär aspekt av ditt medvetna jag utan en okänd, osynlig och hittills gömd del av dig.

Jag kommer att gå igenom exakt hur vi fiskar upp Skuggan ur ditt sinnes djup i denna bok, samt hur du kan göra din inre fiende till din allra trognaste bundsförvant.

Ofta påverkar Skuggan övergripande beteendemönster i vårt liv, vilket betyder att när vi transformerar Skuggan så får vi ofta en stor livsförändring på köpet.

Det som ger Skuggan livsenergi är vår ovilja att möta den.

Det som befriar oss från Skuggans grepp är att tända en fackla och lysa upp mörkret.

Med andra ord: Du behöver hitta modet att tillfälligt lämna ditt hus och vandra ut i den okända terrängen. Du är inbjuden att kliva in i den mörkaste grottan och möta den morrande drake som vaktar där.

Vad tror du att du kommer finna?

 


 

HUR FORMAS SKUGGAN?

Som ett nyfött barn äntrade du denna värld fullkomligt hel och redo att forma en identitet utefter din kultur, din familj och den del av planeten du växte upp på.

Du hade ingen aning om rätt eller fel. Du visste inte att det är "fult" att sno andras leksaker eller att det anses egoistiskt att äta upp alla kanelbullar själv.

Dina skrik kom på impuls och de ilskna slag du riktade mot din mamma när du inte fick glass innan middagen var ingen uttänkt strategi, utan något som du bara gjorde. Dina föräldrar kanske bestraffade dig och sa: “Nu är du dum, så får man inte göra. Gå in på ditt rum.” varpå du såklart kanske skämdes och drog dig undan.

Allteftersom började du anpassa dig, för det är vad vi människor är allra bäst på - vi skuffar undan det som är sant för att säkerställa närhet och kontakt med de som är avgörande för vår överlevnad.

Tyvärr kan inte impulsen att äta upp alla kanelbullar raderas ur ditt system, utan istället skyfflas den snabbt ner till den undermedvetna källaren tillsammans med impulsen att slåss, kalla tanter för “skrynkliga” och dra hundar i svansen. Alla de sätt som du anpassade dig på har byggt grunden för den personlighet som du har idag.

Om du fick lära dig att det var fel att stjäla, så är kanske “ärlighet” en viktig egenskap för dig eller om du fick lära dig att det var obehagligt att ha en strålkastare mot dig själv så kanske du började gömma dig i hörnen och byggde en identitet som “blyg”.

Vad än som fördes fram till ljuset av ditt medvetande är det som blev din personlighet medan det som motsätter sig de egenskaperna är det som blev din skugga.

Grunden för din personlighet läggs mellan åldern 0-7 år och det är även då som vår skugga börjar formas.

Allt det som du lär dig “inte är okej” i form av tankar, känslor, beteenden, egenskaper och handlingar är det som hamnar i Skuggan och allt det som "är okej" formar den identitet som du sen spenderar största delen av ditt vuxna liv att förstärka genom ord, handling och beteende.

Alla påminnelser om din gömda identitet dementeras och förskjuts djupare in i ditt undermedvetna.

Där ligger den och jäser och växer sig större och börjar så småningom påverka livsområden som du helst själv vill vara i kontroll över.

 

Exempel

Sara växte upp i ett hem med föräldrar som uppmuntrade hennes akademiska framgång. Hon kände sig mest älskad när hon fått ett bra resultat på ett prov eller satt hemma och gjorde läxorna istället för att leka med kompisar. Man skulle kunna säga att Saras föräldrar uppmuntrade hennes egenskaper av intelligens, kunskap och ambition. Motsatsen av de egenskaperna skulle kanske vara ignorans, dumhet och lathet. De sistnämnda egenskaperna vilar i Saras skugga. Om hon skulle vara helt ärlig mot sig själv så dömer hon ofta personer som är lata, passiva och "korkade".

När Sara reflekterar över sitt liv så kan hon se att hennes utbrändhet skedde som ett resultat av att hon inte kunde "sakta ner". Hon kan också se att hon har ett mönster av att hela tiden behöva hävda sin intelligens i relationer och undviker sammanhang där hon riskerar att veta "mindre" och därmed känna sig dum.

Problemet är bara att eftersom hon inte tillåter sig själv att vara "lat och korkad" så finns det en tendens att hela tiden vilja prestera, vara bäst och "hålla igång" på ett sätt som driver henne rakt in i väggen.

Om Sara skulle acceptera och få utlopp för sin skugga av lathet, passivitet och "dumhet" (genom att kanske slö-titta på en Netflix-serie som kräver minimalt med kognitivt engagemang) så skulle hon samtidigt ge sig själv en chans att vila och återhämta sig.

Ju mer Sara stöter bort sin skugga av "lathet" desto mer kommer den börja ta över via undermedvetna val och kroppsrörelser och tvinga Sara att vila - genom sjukdom, "olyckor" eller utbrändhet.

 

Reflektion

Kan du tänka på en egenskap, talang eller ett beteende som gjorde att du som barn fick uppmärksamhet, acceptans och kärlek av dina föräldrar/vårdnadshavare?

Vad är motsatsen av egenskapen, talangen eller beteendet? (t.ex. ordningsam/stökig, extrovert/blyg, kreativ/intellektuell)

Vad är din relation till den motsatsen?

Finns det livsmönster och beteenden som du anammat för att undvika eller stärka motsatsen?

 

"Precis som människokroppen visar en gemensam anatomi utöver alla rasskillnader,

så har också psyket ett gemensamt underlag som överskrider alla skillnader i kultur och kunskap.

Jag har kallat denna grund för det kollektiva undermedvetna." - Carl Jung

 


 

Medvetandets olika djup

Tänk dig att du står vid en strandkant och att det framför dig finns ett oändligt hav.

Det grunda vattnet är som ditt medvetna jag, om du simmar ut till det djup där du inte längre kan nå botten så rör du dig i ditt undermedvetna och om du simmar hela vägen ut till havets djupaste punkt så är du i det kollektivt undermedvetna.

I vår vardag så nöjer vi oss ofta med att plaska runt med fötterna i det grunda vattnet. Om vi är långt uppe på stranden iväg från vattnet så hettas vi upp och torkar ut av solen. Men om vi däremot stannar för länge ute på det djupaste vattnet och därmed tappar kontakt med strandkanten så finns en risk att vår pskysiska hälsa hamnar ur balans.

Vi vill befinna oss någonstans mittemellan och kunna navigera både upp på stranden och ner i havets djup - vi vill ha modet att ta oss dit vår intuition kallar samtidigt som vi inte vill vara för våghalsiga och stanna ute på det djupa vattnet alltför länge.

I de djupare undermedvetna vatten hittar vi mänsklighetens psykologiska bibliotek av arketyper, många gånger i form av de gudar som tillhör de förkristna polyteistiska religionerna. Det är från denna plats som sirenerna kallar och som vår nyfikenhet drar oss att upptäcka de förhistoriska gudar och gudinnor som existerat genom alla tider.

Detta är en upptäcksfärd som är livsfarlig för egot. När ditt ego tar in själens vatten så innebär det en tillfällig förintelse. Därför är det inte alltid hälsosamt att ta in alltför mycket av de kollektivt undermedvetnas information på en och samma gång, så istället slickar vi i oss - droppe för droppe - över en längre tidsperiod tills att en bild av själens sanna landskap tar form i vårt sinne.

Själens rike är fyllt med både änglar, demoner och allt där emellan. Egots uppgift är att medla i den inre konflikten mellan ljus och mörker / det medvetna och det undermedvetna för att så småningom skapa en förenad helhet.

Det är såhär vi når kognitiv konsonans, inre harmoni och fullföljer processen av själens inkarnation i den fysiska kroppen.

 


 

Skuggans olika djup

Jag har observerat att var nivå av medvetande för med sig sin egen skugga. Vi har en medveten skugga, en undermedveten skugga och en kollektiv skugga. Här nedan går jag igenom hur skuggan kan ta form genom de olika nivåerna av medvetande.

Den "medvetna" skuggan

Här finns beteenden som du skäms över och tankar som du helst inte säger högt. Det kan vara dömande, sexistiska, rasistiska eller tabubelagda tankar om dina nära men också om människor som du går förbi på stan.

Jagets skugga eller den "medvetna" skuggan, innefattar de beteenden, tankar, impulser och känslor som du vet att du har men som du helst döljer för dig själv och andra.

Den här skuggan existerar nära din nuvarande identitet och om du blev "påkommen" så skulle du snabbt kunna se och erkänna att den finns men konfrontationen skulle antagligen väcka en stark rädsla att bli hånad, förödmjukad, utfryst eller lämnad. Därför försöker du undvika ett erkännande till varje pris.

Den undermedvetna skuggan

Den undermedvetna skuggan kan vi inte se hos oss själva alls, utan vi ser den bara som en spegelbild i andra människor. Den undermedvetna skuggan är ofta förträngd sen barndomen och det är vanligt att vi identifierar oss med motsatsen av de egenskaper som finns här.

Vi kanske ser oss själva som väldigt empatiska personer och bär vår empatilöshet i det dolda. Eller så kanske vi ser oss själva som ordningsamma människor och bär därför vårt kaos i det dolda.

Vi är blinda inför dessa delar av oss själva eftersom att de är så långt borta från vår nuvarande identitet.

Den kollektiva skuggan

Du behöver bara tänka på boven i första bästa fiktiva historia så har du en nyans av vår kollektiva skugga.

Fängelserna är fulla med människor som anses vara samhällets avskum. I feministiska kretsar hittas den kollektiva skuggan ofta i män. I USA fick muslimer bära projektionen av kvinnoförtryck och brutalitet - medan Barack Obama hade ihjäl tusentals civila kvinnor och barn under kriget i Irak bakom masken av "Hjälten".

Den kollektiva skuggan kommer fram när vi lägger över negativa egenskaper på en viss befolkning, religion, kultur eller samhällsgrupp.

Det finns många olika nyanser av den kollektiva skuggan beroende på var vi befinner oss och vilka vi umgås med. Men generellt så är den kollektiva skuggan de egenskaper som motsätter sig den identitet som vi bär och den grupp som vi anser oss tillhöra.

Det är vanligt att varje kultur söker en "fiende" eller någon som skapar ett hot utifrån. Det kan vara moderater, sverigedemokrater, invandrare, köttätare, miljöförstörare eller vissa ryska presidenter. Det är genom avståndstagandet från fienden som kulturen eller samhällsgruppen stärker sin gruppidentitet.

Fienden är ofta den som får bära skuggan av den egna kulturens baksida, brister och outvecklade potential.

Människan började antagligen att kasta över sin skugga på de naturkrafter som vid mänsklighetens begynnelse verkade vara "emot" oss. Exempelvis "gudar" som undanhåller regn, stormar som förstörde våra hyddor, djur som ville åt våra spädbarn och giftiga växter som gjorde oss sjuka. Naturen var både den kraft som gav liv och som så lätt kunde ta samma liv.

Det är mycket möjligt att dyrkandet av gudar genom ritual och ceremoni var människans försök att börja samarbeta med både de psykologiska och fysiska naturkrafter som genomsyrar vår verklighet. Danser, sånger, offergåvor och verktyg användes för att få naturkrafterna att arbeta för oss, istället för mot oss.

Det här är samma process som vi går igenom med skuggan. Vi ser den som en kraftfull naturkraft och bestämmer oss för att tämja den istället för att fly undan den.

Det svarta fåret

Många kulturer, religioner och familjer utnämner ett svart får. Det är en avstickare, en regelbrytare, rebellen och den som är annorlunda mot resten av gruppen.

Precis som med den personliga skuggan så representerar det svarta fåret ofta beteenden, uttryck och impulser som finns gömt i kulturen men som kulturen förtränger.

Kulturen kan aldrig bli fullbordad i sin genomslagskraft om inte det "svarta fåret" blir accepterat och dess livsfrämjande kraft blir utnyttjad.

En kultur som har integrerat sin kollektiva skugga slutar läcka energi på att motarbeta fienden och fokuserar mer på att bidra till en positiv förändring genom sin förenade kraft.

"Det är en mörk sida i mänsklighetens historia när människor lägger över sin skugga på andra. Män lägger sin skugga på kvinnor, vita på svarta, katoliker på protestanter, kapitalister på kommunister, muslimer på hinduer. Grannskap gör en familj till syndabock och dessa människor bär skuggan för hela gruppen. Varje grupp utser omedvetet en av sina medlemmar som det svarta fåret och får honom eller henne att bära mörkret för hela samhället.

Så har det varit sen vår kulturs början."

 

Reflektion

Vilka samhällsgrupper identifierar du dig med? (Mammor, pappor, äventyrare, entreprenörer, veganer, musiker, yogis, terapeuter etc)

Gå igenom varje samhällsgrupp du skrivit ner och kom på minst EN "motståndare" som denna samhällsgrupp har eller har haft. Du kanske känner ett motstånd inför att skriva ner dessa "motståndare" - det är okej. Skriv ner dem ändå. Till exempel:

Mammors motståndare kanske är pappor. Äventyrares motståndare kanske är 9-5 arbetare. Veganers motståndare kanske är köttätare.

Skriv ner 5 egenskaper som karaktäriserar "motståndaren".

Vad finns det för tema i dynamiken mellan samhällsgruppen som du tillhör och dess "motståndare"?

Till exempel: Struktur/Kaos? Regler/Regelbrytare? Empati/Empatilöshet? Konfrontation/Undvikande? etc.

 


 

Summering

"Din skugga formas parallellt med din identitet som barn. De egenskaper som är socialt acceptabla får utrymme, medan de egenskaper som är socialt oacceptabla hamnar i skuggan.

Vad som är socialt oacceptabelt varierar från familj till familj och från kultur till kultur.

Din skugga formas också som en direkt respons av vad det innebär att vara människa. Som människa förväntas du att bete dig på ett någorlunda civiliserat sätt genom att t.ex. inte leka med bajs, inte bita dina kompisar och inte vifta med ditt stånd inför alla.

Djur bryr sig inte om sånt. Vi människor har varit djur längre än vi har varit människor. Våra djuriska impulser har därmed inte försvunnit, de har blivit förträngda. (Om de hade försvunnit skulle inte små barn uppvisa ovan beteenden... vilket de flesta med barn kan intyga att de någon gång gjort).

Det är vanligt att i varje kultur utse ett "svart får", någon som går emot de värderingar, sociala regler och tankesätt som tillhör kulturens kärna. Det svarta fåret uttrycker ofta kulturens undertryckta impulser, begär, drömmar och livsenergi.

Det är inte förrän vi kan bjuda in både den medvetna, den undermedvetna och den kollektiva skuggan som en del av en enad helhet som vi kan utvecklas till fullmogna individer och till harmoniska kulturer.

"Egot är mest lämpad som medlare mellan de motsättande delarna av den inre psykologiska konflikten [mellan ljus och mörker]. Om egot bara identifierar sig med den ena sidan av konflikten, är det omöjligt att komma fram till en lösning som leder till individens helhet. Då blir disassociationen permanent. Om egot dedikerar sig till fredsstiftandets försonande funktion så verkar det i intresset för helheten och totaliteten av Jaget." - Edward Edinger

 


 

VARFÖR GÖR VI SKUGGARBETE?

Jag känner mig uppkäftig och har något att säga som kanske kommer svida. Innan du gör motstånd och slänger den här boken i väggen så ber jag dig att ge mig en chans att förklara. Bli inte arg.. lova? (okej du behöver inte lova-lova att inte bli arg... men.. bara fortsätt läs, okej?) Nu kommer det. Är du redo? Here we go: Healing utan Skuggarbete är fejk. Ouch. Låt mig förklara.

Ordet "Hel" syftar uppenbarligen på att göra något HELT - Om du undviker att konfrontera en mörkare del av dig för att du anser den vara "fel" så kommer du aldrig att ha upplevelsen av en integrerad helhet. Om du undviker mörkret i dig och andra för att det gör dig obekväm så håller du inte på med djupgående healing utan med behandling av symptom. Att arbeta med "ljuset" fyller självklart en viktig funktion. Speciellt för dem som precis klivit ut ur egots inkapsling. Men för att omfamna själens helhet måste vi möta båda delar av vår själ - både mörker och ljus.

Skuggarbete är inte alltid vad som kallar i stunden, men om du är på en resa av självutforskande och själslig utveckling så kommer du att behöva möta din skugga förr eller senare. Det är bara en tidsfråga. En healers jobb är delvis att öppna upp hjärtat för ljuset men också att hitta alla lurviga, långsvansade demoner i kropps- sinnet, sluka dem med hull och hår för att sedan spotta upp dem igen som små kurrande kattungar. Att ägna sig åt Healing innebär att vi faciliterar transformation - vi söker i mörkret med en lykta av ljus och sänder kärlekens kraft genom kollektivet - in i varenda dunkelt hörn och rakt in i hjärtat på vartenda lurigt inre väsen.

Vad behövs kärleken till, om inte för att älska allt det som inte ännu blivit älskat? Vi blir hela genom att möta och transformera de delar av oss själva som inte ännu har sett ljuset. INTE genom att förneka och förtränga mörkrets existens. Men ta för guds skull inte mitt ord för det. Ifrågasätt allt. Det är bara sunt. Såhär säger några viktiga människor genom tiderna:

"Du kan inte fly från Skuggan in i Ljuset och på så sätt bli upplyst. Du måste dyka in i Skuggan tillsammans med Ljuset av ditt medvetande för att nå din sanna kärna." - TEAL SWAN

"Man blir inte upplyst genom att föreställa sig gestalter av ljus, utan genom att medvetandegöra det undermedvetna." - C.G JUNG

"Om du för fram det som är inom dig, så kommer det som är inom dig att rädda dig. Om du inte för fram det som är inom dig, så kommer det som är inom dig att förgöra dig." - GOSPEL OF THOMAS

Och nej. Det betyder INTE att vi ger oss hän "ondskan i världen" eller avsäger oss ansvaret att vara en god människa. Tvärtom, du blir en bättre människa när du kan känna empati och visa omtanke även för den del av dig som du vid första anblick dömer som ett "monster".

Skuggarbete hjälper dig att se och omfamna det mörker som redan finns i dig. För sanningen är att monstret under sängen inte försvinner bara för att du inte vill titta på det.

 

VI GÖR SKUGGARBETE FÖR ATT:

  • Lätta på den tyngd vi bär med oss - medvetet eller undermedvetet.

  • Lösa upp undermedvetna blockeringar i kropp och själ som skapar obalans och bidrar till sjukdom.

  • Förena kropp och själ på ett kärleksfullt sätt.

  • Sluta fred med oss själva - en gång för alla.

  • Bli immuna mot andras negativitet och dömande projiceringar.

  • Känna oss självsäkra, värdefulla och trygga.

  • Bli dem vi är menade att bli.

För babe, du kan inte springa från dig själv. Jag menar du kan försöka. Du kan gömma dig bakom masker av prestige, prestation, perfektion, ett bra jobb, en vältränad kropp, gå på alla dem rätta utbildningarna och citera Buddha. Hörlurarna kan spela upp ord från de mest nytänkande poddarna, du kan göra alla de senaste Joe Dispenza-meditationerna och du kan ha läst mängder med peppiga motivationsböcker. Men om du har en skugga som hela tiden tynger ner dig så kommer du att falla från det brinnande tornet - förr eller senare. Din själ kommer att fortsätta kasta in dig i smärtsamma situationer tills att du lär dig att älska totaliteten av din varelse.

Det går inte att upptäcka själens och kärlekens storhet utan att också tillkännage det mörker och den omedvetenhet som finns i dig. Sån är kärlekens sanna form - obarmhärtigt sökande genom varje dunkel vrå av ditt medvetande. Aldrig nöjd förrän den fyllt varenda kompakt atom, med lättheten av sitt ljus.

Kan du ge dina händer lov att tämja det stora lejonets gap? Är du redo att låta dina tankars mod att sättas på prov? Är du villig att låta ditt hjärtas kapacitet för villkorslös kärlek att testas?

Snart kliver vi in i din skugga.

Följer du med?

 

KOGNITIV DISSONANS (Inre Disharmoni)

En ointegrerad skugga leder till kognitiv dissonans vilket betyder att dina tankar och dina handlingar är osynkade med varandra. Lite som att tankarna spelar panflöjt medan kroppen dansar breakdance. Det går liksom inte ihop. Och framförallt blir det ganska svårt att hålla takten.

Vi märker av kognitiv dissonans när vi gör något av följande:

  • Du säger att du aldrig ska träffa den där giftiga snubben igen men smälter som en glass i solen när han glider in i dina DMs med "Wassuuup".
  • Du har en tanke om att du ska äta nyttigt, börja träna och sen VIPS sitter du i soffan med en prassel-tom chipspåse i handen och undrar hur fan det gick till.
  • Du lovar och svär att aldrig mer höja rösten mot dina barn och såååå.... ja du vet. Du höjer rösten. Igen.
  • Vårpirr i magen och molnglitter i blicken - du är the manifesting queen of fucking everything... ena dagen... och djupt i ett svart hål dagen efter.
  • Du vill fälla krokben för din chef för att hen är så jäkla jobbig men istället fäller du krokben för dig själv och hamnar på sjukhus (vore inte första gången förträngd frustration vänds mot oss själva i formen av olyckor...)

Kognitiv dissonans gör oss stressade, mentalt och fysiskt sjuka samt gör att vi hamnar i riskzonen för olyckor och incidenter som skakar om i våra liv.

"Att känna en sak och göra något annat (...) – leder till olika typer av problem på det inre slagfältet. Inre konflikt minskar vår förmåga att kunna fokusera/koncentrera oss.

Att åsidosätta din kognitiva dissonans är faktiskt en enorm belastning på dina energiresurser." - DANIELLE LA PORTE

 

KOGNITIV KONSONANS (Inre Harmoni)

Motsatsen till kognitiv dissonans är kognitiv konsonans vilket betyder att dina undermedvetna värderingar, tankar och övertygelser är förenade med din medvetna vilja och fokus. Tankarna spelar Bach och din kropp dansar till stråkarna som en graciös ballerina.

Med andra ord: Ditt medvetna och ditt undermedvetna verkar i harmoni.

Exempel på kognitiv konsonans:

  • Du säger att du aldrig vill träffa den där snubben så du förklarar det på ett respektfullt sätt för honom och släpper sen taget.
  • Du väljer att se över ditt veckoschema, bestämmer dig för x antal dagar i veckan som du ska träna och sätter upp realistiska hälsomål som du fullföljer.
  • Du gör en kurs som ger dig verktyg i hur man hanterar sin ilska och arbetar aktivt mot att minska dina utbrott.
  • Du erkänner att du är lite upp och ner. Det är okej att känna dig glad ena dagen och ledsen andra dagen. Du behöver inte blåsa upp dig som en luftballong varje gång du känner flyt. (Det gör liksom ondare när luften pyser ut då. Man kan slå sig i en lyktstolpe eller hamna upp och ner i ett skatbo till exempel).
  • Du reflekterar över dina egentliga känslor och behov gentemot din chef samt kommunicerar din frustration på ett respektfullt sätt.

När din skugga är integrerad med ditt medvetna jag så kommer din kognitiva konsonans att öka och du kommer därmed känna en djupare lättnad, harmoni och energiflöde i din kropp och i ditt liv.

Regelbundet skuggarbete leder dig till kognitiv konsonans. Upplevelsen av att din kropp, ditt undermedvetna och dina tankar är på samma lag och arbetar mot ett enat mål är oslagbar. Det är en känsla som jag önskar alla, men framförallt mina värsta fiender.

"Ljuset i sig självt kan inte läka, det är vid platsen där mörker och ljus möts som det verkliga miraklet sker."

- ROBERT A JOHNSON

 


 

RÄTT MINDSET FÖR SKUGGARBETE

Att göra Skuggarbete är ett utmärkt sätt att öva upp konsten av självkärlek och självempati. När vi packar upp vissa aspekter av din skugga så kommer det nästan alltid att finnas egenskaper som du snabbt vill bedöma och gömma tillbaka i källaren. (Och nej.. du kan inte låtsas-älska din skugga för att bli av med den.)

För att lyckas med Skuggarbete så är det viktigt att vi har rätt mindset.

Här nedan beskriver jag 5 perspektiv som kommer att hjälpa dig.

 

"Oavsett om du är arg eller ledsen - genom och under alla känslor - finns en längtande kärlek.

Denna oförstörbara kärlek är samma kärlek och öppenhet som vilar i hjärtat av alla varelser."

- DAVID DEIDA

 

1. GUDOMLIGHETEN ÄLSKAR DIG VILLKORSLÖST

Ditt sinne är kopplat till Källan / Anden / Gud / Universum. Till denna oändliga aspekt av dig själv kan du inte göra något fel och du är alltid perfekt precis som du är. Ingen del av dig är defekt, ingen del av dig förtjänar bestraffning och det finns ingen anledning att skämmas för varken ditt mörker eller ditt ljus.

Universum är skaparen av allt, det som existerar är fött från samma källa, allt som kommer från källan är heligt. Det är också onödigt att försöka gömma dig, för Universum ser ALLT.

 

2. ALLA DELAR ARBETAR FÖR DIG

Det är lätt att tro att vissa delar av dig är ute efter att få tag i dig och älskar att sabotera ditt liv bara för att de kan. Men den mänskliga kroppen och psyket är mycket mer intelligent än så. Obalans i ditt kropps-sinne sker när de "destruktiva" krafterna inom dig försöker kommunicera något viktigt med dig. De skapar smärta och sjukdom för att få din uppmärksamhet.

Min inbjudan till dig är att stanna upp, ta ett djupt andetag och välja en nyfiken inställning till vad din kropp och ditt sinne försöker att kommunicera med dig. Om du kan finna en bro att bygga mellan sinne och kropp så finns det en möjlighet att denna destruktiva energi visar sig bli din största vän, beskyddare och guide. Att du inser att det hela tiden verkligen har varit en förklädd bundsförvant. Både ditt sinne och din kropp arbetar som en förenad kraft för att hjälpa dig att överleva och frodas – hela tiden.

 

3. STRÄVA EFTER ATT FÖRSTÅ - INTE DÖMA

När man ställs inför skuggegenskaper som anses vara felaktiga och dåliga av både sig själv och samhället, är det egentligen ganska lätt att falla i dömande och skam. Det är här din praktik av självempati verkligen kommer väl till pass.

Varje dömande tanke är kopplad till en berättelse om att du någonstans "inte är okej" och den här inre historien är alltid rotad i någon form av rädsla. För att lista ut vilken rädsla som döljer sig i de dömande tankarna kan du fråga:

"Vad skulle hända om det var sant?".

Låt oss till exempel säga att du står inför en skuggegenskap av ilska. Du kanske bedömer din ilska som farlig. Vad skulle hända om det var sant att min ilska är farlig?

"Jag skulle kunna skada någon. Om jag skadar någon kan jag inte leva med mig själv. Jag kommer vara ensam och oälskad för resten av livet."

Du är rädd för denna skugg-del för att du inte vill skada någon. Det är något vackert. Nästa steg vore att utforska ilskan med vetskapen att ingen person kommer komma till skada.

 

4. MÖTET MED SKUGGAN GÖR DEN MINDRE

Logiken säger att ju mer vi engagerar oss i något desto mer energi ger vi det och desto större växer det, eller hur? Men med din skugga är det faktiskt tvärtom. Det är när vi trycker undan vår skugga som den växer ur proportion. Och i samma ögonblick som du fokuserar ljuset av ditt medvetande mot din skugga har det redan halverats i storlek.

Din Skugga består av undermedvetna energier som vill röra sig genom dig och ut i din energetiska kropp. Att tillåta sig själv att känna och uppleva sin skuggas egenskaper är det enda garanterade sättet att få dem att "försvinna". De löses upp i omfamnandet av din helhet.

Om någon del av ditt undermedvetna bestämmer sig för att det inte är tryggt att låta skuggans energier passera genom kroppen, kommer de att, inte olikt en damm som byggs upp med vatten under många år, växa sig större och större. Förr eller senare kommer dammen att spricka (läs: utbrändhet, depression, panikattacker, psykisk ohälsa, fysisk sjukdom etc).

Att tillåta sig själv att känna och uppleva sin skuggas egenskaper är det enda garanterade sättet att få dem att "försvinna". De löses upp i omfamnandet av din helhet.

 

5. SE SKUGGANS SANNA ESSENS

Skuggan är känd för att bära många masker. Det omedvetna kommunicerar genom symboler och metaforer. Därför är det en utmärkt idé att alltid ha avsikten att släppa förväntan och fortsätta packa upp skuggan tills du vet att det du ser är den renaste formen av just den egenskapen. Ofta kommer mötet med din skuggas essens med ett "aha-ögonblick", en känsla av att du har hittat en livsviktig pusselbit.

Fortsätt ställa frågor, fortsätt gå djupare och låt inte din rädsla skrämma iväg dig. Ditt mål är visdom, sanning och helhet.

 

"Om du lägger skam i en petriskål så behöver den tre saker för att växa exponentiellt: hemlighetsmakeri, tystnad och dömande.

Om du lägger lika mycket skam i en petriskål och dränker den med empati, kan den inte överleva."

- BRENE BROWN

 

 


 

DEN HELIGA KONSTEN AV FÖRÖDMJUKELSE

Jag var 12 år, mina byxor var neddragna och jag stod på en äng framför ett tjugotal hånande högstadie-elever. "Det var den blekaste och fulaste röv jag någonsin har sett!" ropade någon. Inte visste dem att jag redan hatade min kropp till den grad att jag var suicidal. Samtidigt fanns en vetskap om att deras ord var som en mjuk vind jämfört med de ord jag själv högg till med varje gång jag stod framför spegeln.

Om du är svarthårig och jag slänger ur mig att: "Du har så himla fult grönt hår" så höjer du knappast på ögonbrynet eller hur? Du kommer tro att det är jag som har en skev verklighetsuppfattning hellre än att det är något fel på ditt hår. Med andra ord, jag kan bara säga något som sårar dig om du tror på det jag säger.

Engelskans ord för förödmjukelse är "Humiliation" och engelskans ord för ödmjukhet är "Humilitiy" de båda kommer från det latinska ordet "Humiliare" som betyder just "Ödmjuk". Även i svenskan hittar vi ordet "Ödmjuk" begravt i ordet "Förödmjukelse".

Ödmjukhet är en enormt viktig ingrediens när vi reser oss i vår kraft och blir vår egen person genom individuationsprocessen. Samtidigt är det sant att vi aldrig kan nå ödmjukhet utan att först uppleva någon form av förödmjukelse.

Ödmjukhet föds genom Förödmjukelse:

  • De gånger du tror att du har rätt men inser sen att du haft fel.
  • De gånger du naivt trott dig vara kapabel till något som du sen misslyckats med.
  • De gånger du höjt dig själv i ord men sen kraschat ner från piedestalen när det kommer till handling.
  • När du tävlat och förlorat.
  • När du projicerat negativa egenskaper på andra som du plötsligt inser att du har i dig själv.
  • När du känner dig lurad och bedragen.
  • När du blir "påkommen".
  • När andra vet en viktig hemlighet som inte du vet om.

Att blotta sin Skugga kan leda till milda känslor av förödmjukelse, men också därmed till ödmjukhet. Det är så lätt att vilja rättfärdiga sina beteenden och skylla på andra, samhället, män, kvinnor, politiken eller din jobbiga granne. Men Skuggarbete riktar spegeln tillbaka till dig själv. Det är svettigt. Som fan. Men nödvändigt.

Motsatsen till att vara Ödmjuk är att vara:

  • Skrytsam
  • Fåfäng
  • Pretentiös
  • Överlägsen
  • Övermodig
  • Arrogant

(Och ja... det gäller även om du bara i hemlighet jämför dig med andra och tycker att du är "lite bättre" än dem som bär masken av din kulturs "Svarta Får"... jag ser dig)

Om du vägrar att förödmjuka dig själv så kommer det att kosta dig din ödmjukhet. Jag, en översittare och känd som ett av skolans problembarn, gick hem med svansen mellan benen den dagen. Jag förstod då hur jävla ont det gjorde att bli förödmjukad inför sina klasskamrater. Där började resan för mig att sluta mobba. Jag hade fått mitt ego krossat. Varenda vägg i mitt inre hus hade blivit täckt med speglar och jag avskydde vad jag såg.

Samtidigt behövde jag se och känna vad jag gjorde både mot mig själv och andra för att hitta viljan att förändras. Förödmjukelsen visade mig att jag inte var odödlig. Det krävdes ett par neddragna byxor och ett 360 graders eko av hånfullt skratt för att jag skulle ändra riktning.

En person med god självkänsla och ett gott självförtroende men utan ödmjukhet blir en ganska tyrannisk karaktär fylld med högmod och arrogans. Ödmjukhet är den egenskap som kan få vilken annan egenskap som helst att mjukna och bli till något som kan användas åt ett positivt håll.

Med ödmjukhet i bilden blir fåfängan till ömt själv-omhändertagande, arrogansen till värdighet, skrytsamheten blir till stolthet. Vi tror inte längre att vi är bättre än någon annan men vi vet och känner vårt odödliga värde - det som aldrig kan tas ifrån oss.

I skuggarbete lär du dig att bli bekväm med att transformeras gentemot förödmjukelsens vassa kant. Det här är sällan bekvämt, men nödvändigt för att vi ska kunna växa mot vår själs strålglans utan att blåsa upp egot bortom dess hälsosamma proportioner.

 


 

VIKTIGT

Som Skuggarbetare har vi ALDRIG som intention att förödmjuka eller förnedra oss själva eller någon annan. Vi bara uppmärksammar att dessa känsloupplevelser ibland dyker upp som en naturlig konsekvens av skuggarbetet.

 


 

BEKÄNNELSE LEDER TILL FRÄLSNING

De flesta känner till funktionen av "bikten" i den katolska traditionen. Tanken är att vi går in i ett anonymt rum och bekänner våra synder till en präst som sedan ger oss sin gudomliga välsignelse. Vad vi än delar i bikten så är tanken att Gud förlåter allt. När vi erkänner våra "lägre" drifter och beteenden för någon så släpper vi taget om dem från vårt psyke och känslokropp. Att därefter få en välsignelse från det gudomliga, genom prästen, är som att kalla tillbaka själen i kroppen och ersätta den tunga energin med kärlekens ljus.

Oavsett vad man tycker om kyrkan så är detta en väldigt psykologiskt sund ritual som jag tror att många skulle ha nytta av även om man inte anser sig vara religiös. För sanningen är att vi ofta går runt och tänker tankar som är mindre trevliga eller har små vanor för oss som är mindre vänliga mot oss själva och andra. Ganska troligt att vi aldrig skulle erkänna vad vi egentligen tänker när ingen märker, knappt för oss själva.

Så att skapa ett rum där allt är okej, där vi kan ljuda vår röst i sanningens stämma och berätta, åtminstone för oss själva, vad vi egentligen tänker och tycker leder till välbalanserad psykologisk hälsa. Nära kopplad till idén om bekännelse är idén om förlåtelse.

Förlåtelse är lika tröstande och rogivande som bekännelsen är svår och smärtsam. Processen är ungefär så här: en individ begår ett fel av något slag; skuld uppstår; han känner sig obekväm och utstött från sig själv och från sina nära och kära; han erkänner sitt felande och söker förlåtelse för att uppnå försoning. Som en teolog sa, "Att erkänna sin skuld är en arketypisk upplevelse, en som är så djupt förankrad i själva strukturen av det mänskliga psyket att behovet av det aldrig kommer att försvinna." - ELIZABETH TODD

Vid bekännelse finns alltid en smula av förödmjukelse som leder till ödmjukhet. Vi sätter oss på knä, med sårade Egon och säger något i stil med "Jag var inte så bra som jag sa, förlåt".

Skuggarbete är en sorts bekännelse - en rening av vårt medvetande och de inre tankar, känslor och attityder som vi oftast håller gömda. Det är när vi sitter där med nedslagen blick och känner oss lite mindre värdiga att omfamnas då läkningen uppstår - trots alla odds - känner vi en kärlek som reser sig i oss. En kärlek som säger "Du är värd att älskas. Även den här delen av dig är det".

Det här är sann frigörelse. Vi ser den inre besten i vitögat och istället för att fly, stannar vi kvar, vi tittar inte bort utan vi väljer att se ännu djupare in. Och på den mest oväntade platsen i vårt inre finner vi ett strålande ljus som aldrig kan tas ifrån oss.

 

Lyckat Skuggarbete kräver att vi väcker dessa 3 kärleksfulla ambitioner inom oss:

  • Vilja att se sanningen i vitögat.

  • Förmågan att acceptera det vi ser.

  • Intentionen att omvandla det vi ser till något livsfrämjande.

 

FÖRDELAR MED SKUGGARBETE

Jag önskar att jag kunde säga att Skuggarbete är behagligt och upplyftande. Men det är det sällan. Åtminstone inte till en början. Skuggarbete är konfronterande, obekvämt och ett kliv in i ett tillfälligt ego-kaos. Vissa av oss gillar att krossa våra sköra egon mot den vassa klippkanten och tjuter högt av förtjusning när vi känner oss triggade. Smärta och njutning blir olika nyanser på samma spektrum och vi njuter (ibland i hemlighet) av att känna både extatisk glädje och hjärtekrossande sorg. Medan andra inte alls är lika kinky och flyr från allt som hotar med sitt obehag och löfte om brist på kontroll.

Vi gör inte Skuggarbete för att det är kul. Vi gör det för att det är nödvändigt. Egot avskyr att erkänna sina brister. Det är som att gå in och prova en bikini i ett provrum på H&M - hade man inte kroppskomplex innan så får man det då.

Skuggan visar dig vem du EGENTLIGEN är. Inte vem du önskar att du vore. Det är också där du får möjlighet att på riktigt bli en god människa - inte en som gömmer sig bakom en mask av godhet. Du blir god, inte i avsaknaden av ditt mörker utan just för att du har det mörka i dig, men ändå väljer ljuset.

Skuggarbete vägleder dig mot inre förening och harmoni. Så att alla delar av ditt medvetna - både huset och landskapet som omringar det, kan samexistera i harmoni.

 


 

ÖPPEN ELLER STÄNGD

Det är lätt att vilja stänga ner och gömma sig när man möter delar av sig själv som kanske är lite mindre trevliga. Därför anser jag det extra viktigt att uppmärksamma skillnaden mellan att vara "öppen" och att vara "stängd" när vi gör skuggarbete. Mycket läkning sker automatiskt om vi bara kan bibehålla ett öppet och närvarande sinnestillstånd oavsett vad vi stöter på inom oss själva.

Din skugga är en samling av energier som aldrig fått uppleva ljuset av ditt medvetande. När du stänger ner så stänger du ute möjligheten till att låta dessa delar få utvecklas fullt ut. Det är naturligt att tro att det du öppnar upp för och accepterar automatiskt kommer att bli större och ta upp ännu mer plats i ditt liv. Men det tåls att upprepas tills att det fastnar: När det kommer till skuggarbete så är det tvärtom. Det du öppnar upp för och accepterar i ditt undermedvetna kommer att förlora sin makt över dig. Nedan är exempel på ett Öppet vs ett Stängt tillstånd.

 

ÖPPEN

  • KROPPSSPRÅK: Högt huvud. Blicken är närvarande och framåt. Axlarna är sänkta. Bröstet är öppet. Handflatorna är öppna. Framsidan av kroppen är öppen. Hjärta är mjukt, Solar plexus är avslappnad.
  • KROPSSENSATIONER: Närvarande. Lugn. Kontakt. Flödande. Värme. Mjukhet. Lätthet. Frihet.
  • TANKAR: Jag är trygg. Jag är okej. Jag accepterar. Jag är älskad.

 

STÄNGD

  • KROPPSSPRÅK: Blicken låg. Huvudet sänkt. Axlarna är spända och sjunker in över bröstet. Hjärtat känns stängt. Magen är spänd. Armarna korsas över bröstet.
  • KROPSSENSATIONER: Tyngd. Förvirring. Inre Dimma. Hårdhet. Spänningar. Stress. Oro.
  • TANKAR: Jag är inte trygg. Jag vill inte släppa in. Se mig inte. Försvinn.

 

KONSTEN ATT ÖPPNA UPP

Om du märker att du börjar stänga ner och vill fly undan Skuggarbetet så är det en god idé att ha några verktyg som kan hjälpa dig att öppna upp din kropp, dina tankar och ditt hjärta igen. Jag brukar använda mig av dessa verktyg:

HANDEN PÅ HJÄRTAT

Sätt handen på hjärtat och påminn dig själv om alla gånger som du upplevt kärlek, glädje och din egen godhet. Det kan vara en bra idé att skriva ner fyra tillfällen som du med all säkerhet vet att du gjort något altruistiskt, osjälviskt och välmenande för någon annan.

HJÄRTANDNING

Låt ditt andetag flöda in och ut från ditt hjärta i en minut.

PÅMINN DIG SJÄLV OM LJUSET

Jag kan med 100% säkerhet säga att det alltid, alltid, alltid finns ett ljus i slutet av skuggarbets-tunneln. Det spelar ingen roll hur mörk din skugga verkar vara vid första anblick, den är fullt kapabel till att ändra form och kommer att göra det om du bara stannar kvar i acceptansen av dess existens. Mörkret ändrar form automatiskt när du ser det genom ljusets ögon.

MÖT DIN SKUGGA

Det är nu som vi sätter igång själva skuggarbetet! Så spännande! Det är viktigt att du gör alla delarna i denna process och att du inte hoppar över något steg. Skuggan blir bara omvandlad till något hälsosamt när den är helt integrerad in i totaliteten av dig. Det är en relativt enkel process men den måste fullföljas. Ett sätt att fånga skuggan på är genom uppfångande av våra projiceringar. Jag beskriver vad en projicering är här nedan.

 


 

PROJICERINGENS PORTAL

Ordet projektion betyder "att kasta fram" och det beskriver väldigt väl hur vi hanterar det som ligger i vår skugga. Som jag nämnt innan så försvinner aldrig vad vi anser vara våra "oacceptabla" egenskaper. De bara trycks ned i den undermedvetna källaren. Eftersom att ditt större jag alltid kommer sträva efter helhet så finns det en annan del av dig som fortfarande har kontakt med dessa egenskaper - men inte genom att du ser egenskaperna i dig själv utan genom att du kastar över dem på andra.

Våra förtryckta egenskaper som t.ex. ilska, självcentrering, maktvilja och lömskhet försvinner alltså inte utan projiceras på familjemedlemmar, kollegor, bekanta, politiker, religiösa ledare, folkgrupper och personer som vi helt enkelt inte "tål" eller känner stark avsky inför. Sanningen är dock oftast att den avsky som vi känner för andra är samma avsky som vi känner mot oss själva.

PROJICERING OCH SKUGGTRIGGERS

Vi märker vår skugga i den starka reaktion vi har mot de som bär den åt oss. Alla blir vi ibland triggade av någon annans beteende, karaktär, vanor eller till och med utseende. Ibland är det nära och kära som triggar oss och andra gånger är det istället någon främling vi ser på TV. Ofta kan vi inte riktigt sätta fingret på vad det är som får oss att känna som vi gör. Det är bara något med personens sätt som får det att krypa, ila, stöta till eller bränna i kroppen på oss.

En trigger karaktäriseras av en stark fysisk reaktion tillsammans med underliggande dömande eller kritiserande tankar. Det varje trigger berättar för oss är att det är något i personens beteende, ord, sätt eller karaktär som vi verkligen ogillar. Om vi kan summera känslan av en trigger så kanske det vore med dessa ord: "Han/Hon/Dem är INTE okej!"

Tanken är att när vi dömer någon annans beteende som "Inte Okej" så är det en spegel för vad vi inte kan acceptera och älska inom oss själva. I Skuggarbete så använder vi våra triggers som en portal till djupare självmedvetenhet och självkärlek.

TECKEN PÅ EN SKUGGTRIGGER

Det finns vissa kännetecken på när vi är ute och flaggar med våra skuggtriggers. Kom ihåg att varje gång du möter din skugga genom en projicering så är det en helig inbjudan att älska dig själv och andra ännu mer villkorslöst. Du bör därför alltid möta skuggtriggers med nyfikenhet, öppenhet och en intention av att se sanningen bortom ditt eget dömande. Här nedan följer några vanliga tecken på att du upplever en skuggtrigger:

  • Du har ett kritiskt dömande mot en annan person som antyder att dem har "fel" eller inte är "okej" på något sätt
  • Du känner svartsjuka eller avundsjuka mot personen
  • Du ser upp till en person och sätter dem högt på en piedestal eller ser ner på dem och tycker att dem är lite sämre än vad du är
  • Du blir irriterad, frustrerad, arg och kanske till och med okarakteristiskt "elak" mot personen
  • Dina dömande tankar mot personen kommer ofta med en känsla av att vilja ta avstånd, undvika eller kanske till och med vilja attackera den här personen
  • Du blir äcklad/känner avsky mot personen

 


 

VARFÖR PROJICERAR VI?

Vi projicerar vår skugga på världen runtomkring för att det är lättare än att erkänna våra brister, vår ofullkomlighet men också vår storhet och strålglans. Kom ihåg att skuggan inte bara innehåller "negativa" egenskaper utan också ditt inre geni. Egots första uppgift är inte nödvändigtvis att förvalta det inre geniet utan att skapa en identitet som passar in i den kultur och värld som den lever i - det är så vi människor anpassar oss socialt för att kunna överleva. Men det sker till priset av sanningen av vilka vi verkligen är - för vi är både reglerna och de laglösa, vi är bönderna och kungligheterna, vi är konturerna och det som flödar vilt, vi är stranden och det gränslösa havet. Du är allt. Det är svårt för ditt ego att acceptera det som är en självklarhet för Själen.

Det som är självklart för själen är att du är hel. Fullkomlig i både ditt mörker och i ditt ljus. Du är en spegelbild av universums kärleksfulla intelligens - den intelligensen omfattar både mörker och ljus. Vi projicerar när vi klubbar ner vår egen storhet för att passa in samtidigt som vi lägger över de egenskaper vi inte vågar äga på ledare, kändisar, de framgångsrika, de rebelliska, de svarta fåren och utstickarna. Var gång du skiner ett ljus på någon annans beteende samtidigt som du mörklägger ditt eget så förlorar du en del av din egen kraft. Du läcker energi genom att fokusera på vad andra gör eller inte gör.

Var gång vi projicerar så sätter vi också oss själva i en offerposition och tillåter andra i en maktposition. Med andra ord: Din upplevelse kanske är att andra "stjäl" din energi, men mer sannolikt är att du undermedvetet överlämnar din makt och kraft till dem.

VARFÖR BÖR VI TRANSFORMERA VÅRA PROJICERINGAR?

Det finns en enorm kraft, inte en skam, i att erkänna att du är ALLT. Kraften i att erkänna dig själv som en hel och fullkomlig person är att ingen längre kan nå dig med sina egna projiceringar - du blir fri att vara dig själv i världen utan att bry dig så mycket om vad andra tänker och tycker. Du vet vilka skelett som gömmer sig i dina garderober och om någon pekar ut att du har "fult grönt hår" så biter det inte fast, för du är villig att titta på dig själv från alla vinklar. Och därmed vet du att ditt hår "faktiskt" är svart. Samtidigt väcks en insikt över hur mycket du fortfarande inte vet om dig själv. Att öppna upp dörren till det undermedvetna innebär att kliva in i det stora mysteriets portal. Det finns mer visdom här än vad någon människa kan förstå, lära sig och förkroppsliga under en enda livstid.

Självinsikten som du får av skuggarbete skapar en närvaro som är kraftfull men mjuk, ogenomtränglig men flexibel och självsäker men ödmjuk. Din själ får helt plötsligt en frihet att landa och uttrycka sig genom din kropp - obehindrat av rädslor och tankar som stoppar dig i rädsla för andras bemötande av ditt autentiska jag.

"Vi kom som spädbarn, inflytandes på ett 'härlighetsmoln', vi anlände från universums yttersta kant, vi förde med oss en välbevarad aptit från vårt däggdjursliv, impulser bevarade från 150 000 år av trädliv, intakt ilska från våra 5 000 år av stamliv – kort sagt, med en total 360-graders cirkel av strålglans – och vi erbjöd denna gåva till våra föräldrar. De ville inte ha den, de ville ha en snäll flicka eller en snäll pojke."

– Robert Bly

 


 

PROCESSEN - MÖT DIN SKUGGA

Såhär kommer skuggarbetsprocessen som vi gör tillsammans se ut:

STEG 1 - Bekännelse

  1. Öppna ett word-dokument eller ta fram papper och penna
  2. Skriv ner minst 10 tankar, beteenden, impulser, nattdrömmar och begär som du någon gång haft men som anses vara "fel" (med andra ord, du skulle aldrig vilja erkänna dessa för någon annan)
  3. Uppmärksamma alla känslor och kroppsförnimmelser som dyker upp när du skriver ner dina bekännelser
  4. Försök att öppna din kropp, ditt sinne och ditt hjärta för varje bekännelse du gör
  5. Finns det en gömd dimension av njutning i det du bekänner? (t.ex. "Jag tycker min kollega har skitfula kläder" - kanske det känns njutningsfullt att känna att du har en bättre klädsmak än din kollega? Eller "Jag önskar ibland att jag vore singel" - kanske finns det en njutning i att drömma om "frihet"?)
  6. Läs igenom listan högt och uttryck bekännelsen samt på vilket sätt du möjligtvis njuter av den (t.ex. "Jag tycker min kollega har skitfula kläder och jag njuter av att jag har en bättre klädsmak än henne")

STEG 2 - FÅNGA DIN SKUGGA

  1. Skriv ner en lista på 10 egenskaper hos personer som irriterar och/eller frustrerar dig (om det är lättare så kan du tänka på en person som har denna effekt i dig och sedan skriva ner 10 av hens egenskaper).
  2. Göra en ruta kring dessa egenskaper och skriv som rubrik "Min Skugga"
  3. Fråga sedan dig själv - när är jag såhär mot mig själv, mot andra eller mot dem som jag anser ha dessa egenskaper?

 

EXEMPEL

Säg att du har beskrivit Ove från Solsidan (hela svenska folkets svarta får - Tack Ove för trogen tjänst!) De egenskaper du skrivit ned är kanske: Snål, Självcentrerad, Manipulerande, Småsint, Defensiv, Dålig lyssnare, Cringe, Inkräktande, Tjuvaktig, Socialt inkompetent. Ovanför skriver du då alltså som rubrik "Min Skugga" - din skugga innehåller dessa egenskaper.

Om du har en god självinsikt så kan du kanske ganska snabbt se hur vissa av dessa egenskaper beskriver "gömda" beteenden i dig, medan det kan behöva grävas lite djupare för att se andra. Du kanske har en stark bild av hur du är en väldigt "generös" människa så det är därmed svårt att till en början se hur du ibland kan vara snål. Det är då du ställer frågan: "När är jag såhär mot mig själv, mot andra eller mot dem som är såhär mot mig?" För kanske uppvisar du inte den egenskapen mot andra men istället mot dig själv? Eller mot dem som du tycker "förtjänar det"?

Om en Ove-karaktär dök upp på ditt trappsteg skulle du glatt släppa in honom? Eller skulle du i smyg bli självcentrerad, snål och försöka att manipulera honom att lämna dig ifred? Eller är du mer snål mot dig själv? Du kanske har svårt att acceptera hjälp, gåvor och kanske till och med kärlek från andra? Du kanske är ekonomiskt generös men håller tillbaka med din tid, dina känslor och din uppmärksamhet? Du kanske är generös mot dem som står dig nära men håller tätt i plånboken när det kommer en tiggare på gatan? Eller vice versa? Det spelar ingen roll i vilken grad eller på vilket sätt som du uppvisar egenskaperna i din skugga. Om du någon gång, på något sätt uppvisat dem så är det tillräckligt. Att erkänna att du har dem i dig är mer hjälpsamt än att fortsätta gömma den och projicera dem på andra människor.

 

STEG 3 - INTEGRERA DIN SKUGGA

  1. Reflektera över hur var skuggegenskap kan ses ur ett livsfrämjande ljus när det är integrerat med helheten av dig. Exempelvis så kan "Snålhet" också vara "Sparsamhet" och "Självcentrering" kan vara "Själv-omhändertagande". Ingen egenskap är någonsin bara "negativ" utan det handlar om hur vi använder oss av den. Om dina skuggegenskaper var förenade med kärlek och välvilja - vilken positiv form skulle de kunna ta då?
  2. Vad händer om du INTE har den här egenskapen alls? Om vi fortsätter med exemplet av "snålhet" - om du t.ex. aldrig var sparsam - vad skulle hända då? Skulle du alltid spendera alla dina pengar? Skulle du ens ha några pengar kvar? Har förträngandet av denna egenskap något att göra med dina nuvarande livsutmaningar?
  3. Kan du se att egenskaperna från din skugga kanske är sådana som du faktiskt behöver för att bli mer balanserad?

 

STEG 4

  1. Skriv ner namnen på dem som du vet med dig att du har lagt över dina skuggegenskaper på. Det kan exempelvis vara familjemedlemmar, din partner, dina barn, din chef eller offentliga/fiktiva personer.
  2. Blunda och se dessa personer framför dig. Gå igenom var person och säg högt "Jag vill ha tillbaka min (skuggegenskap)." Se sedan hur du tar emot egenskapen och för den in i ditt hjärta där den upplöses och återförenas med helheten av dig.
  3. Be dessa personer om förlåtelse för att de har varit tvungna att bära masken av din skugga.
  4. Tacka dem för att du nu får ta din skugga tillbaka.

 

STEG 5 - RITA DIN SKUGGA

Ta fram ett papper och färgpennor och rita ett helkropps- porträtt av din skugga så som du uppfattar den i ditt inre. Vad är hens kroppsspråk? Vad har hen på sig? Vilka färger omger den sig med? Finns det några accessoarer eller verktyg inblandade? Skriv också ner eventuella uttryck eller fraser din skugga ofta använder sig av. Du behöver absolut inte vara bra på att rita eller sätta press på dig själv att ditt porträtt ska vara estetiskt tilltalande. Denna del av processen handlar bara om att ge en hittills abstrakt del av dig en form och ett ansikte. Det undermedvetna talar inte i bokstäver utan i bilder, känslor och metaforer. När du fångar dessa symboler, färger och förnimmelser på ett papper så sker ofta en automatisk integrering av din skugga. Titta på porträttet som du ritat av din skugga och fråga dig själv vad du tror att den behöver. Vad har den för önskan? Vad längtar den efter? Vad är svårt för den? Vad behöver den hjälp med? Vad skulle den vilja ha från dig?

 


 

DIN SJÄLS ESSENS

Det är viktigt att komma ihåg din Själs essens när du gör skuggarbete. Det rena medvetandet har ingen skugga, det existerar bortom polaritet. Den här delen av dig är Christ Consciousness, Källan, Tao, Gud, den Heliga Anden. Vårt andliga arbete går aldrig ut på att bara fokusera på ljuset och förneka mörkret. Utan att acceptera mörkret för vad det är, tacka för dess gåvor och att sedan låta det assistera ljuset på sin framfart genom mänsklighetens medvetande. Vid varje mörk dipp och i varje dike vilar en juvel av det renaste ljus. Du är alltid bara ett fokus-skifte iväg från att vara i det ljuset.

När du lägger handen på hjärtat och minns den kärlek som du bär på inuti så blir du omedelbart förenad med ditt högre medvetande. Oavsett var du är i mörkret så kan du komma tillbaka hit. Allt du behöver göra är att be om att få uppleva din egen villkorslösa kärlek.

"Jag önskar att jag kunde visa dig, när du är ensam eller i mörker, det häpnadsväckande ljuset av ditt eget väsen."

– Hafiz (1300 e.Kr)

 

SOLUTIO - UPPMJUKANDET AV EGOT, INSLÄPPANDET AV SJÄLEN

Alkemisk filosofi och lära har sitt ursprung i mellanöstern och introducerades till väst under 8oo-talet. Alkemisterna var på jakt efter en metod för att transformera tungmetall till guld. För vissa var detta ett experimenterande av faktisk tungmetall och kemiska substanser i hemliga laboratorier runt om i medeltidens Europa, och för andra var det en ren spirituell lära som beskrev kroppens förädlande process från det jordiska medvetandet till det gudomliga medvetandet. Och för de allra flesta Alkemister innebar deras utforskande en kombination av båda dessa.

Carl Jung blev väldigt intresserad av Alkemi under sina äldre dar och även genier som Leonardo Da Vinci och Isaac Newton sades ha inspirerats av denna uråldriga visdomslära. Alkemisterna var väldigt intresserade av hur man kunde framställa något som kallades för "Filosofernas Sten" som ansågs vara en symbol för upplysning och högre visdom. Den process som var individ gick igenom för att ta sig till denna nivå av själsligt och kroppsligt bemästrande var beskriven i alkemins symbologi, konst och texter.

Ett av de stadier som själen sades behöva gå igenom i sin renings- och upphöjningsprocess var just Solutio - som i princip betyder upplösning. Solutio refererar till egots upplösning av sig själv när det släpper in det heliga flödet från själens källa. Solutio kan ske spontant och händer ibland i samband med ett andligt uppvaknande. Men det kan också ske med vilja genom att man utför regelbunden bekännelse och skuggarbete.

Var gång du "löser" upp murarna kring ditt ego så sporrar du igång Solutio-stadiet i den Alkemiska processen. Solutios symboliska vatten påminner om vigvattnet från det kristna dopceremonin. Hällandet av vatten över huvudet är det som renar själen och initierar individen som en del av kyrkan. På samma sätt initierar själens symboliska vatten egots tillfälliga kollaps och därmed förening med det undermedvetna. Drömsymboler som ofta kommer upp när vi befinner oss i Solutio-stadiet är sjöar, hav, floder, tsunamis, enorma vågor, att man drunknar eller befinner sig under vattenytan. Solutio är en avgörande del av den Alkemiska transformationen.

"Floddrömmar syftar på Solutio. De representerar en aktivering av det omedvetna som hotar att lösa upp den etablerade egostrukturen och därmed reducera den till prima materia. Stora livsövergångar är vanligtvis Solutio- upplevelser"

– Edward Edinger

När vi är i Solutio-stadiet så är det vanligt att uppleva hur vi är på väg att "tappa kontrollen" och ge oss hän "något större". Liknande som förödmjukelse leder till ödmjukhet så står Solutio för ett uppmjukande av egots psykologiska strukturer. Det är ibland smärtsamt och obekvämt när det sker, men oundvikligt och viktigt i kroppens och psykets renande process.

 


 

Grattis! Om du har gjort processen ovan så har du nu tagit ett kliv in i det okända och ett steg närmre att utforska själens landskap av både mörker och ljus. Min önskan och intention är att sprida ordet om skuggarbete så att fler kan använda sig av detta verktyg för ökad självmedvetenhet, inre harmoni och för en vänligare värld. Om du vill hjälpa till med det får du gärna dela denna bok med vänner, klienter och familj!

 


 

ORAKLET I BRUNNEN

I dina kupade handflator ligger skärvor av en krossad spegelbild, andetaget är ihåligt och din blick flackar runt omkring, "finns det någon mer här?" men ingen annan syns till, alla är borta, både vänner och familj. Korpars svarta vindslag fyller natten med en kall bris. Månen skakar landskapet med ekot av tyst vildhet. Hit når ingen logik. I vishetens sal förintas kunskapens tal, sanning blir sand, lera blir en diamant, människa blir djur, djur blir gud, men du.. Hon kallar dig nu, från den mörka underjorden hon säger ditt namn, det du bär bortom orden. Du träder fram, på den dimmiga stigen genom skogen, en fornstens-brunn har rest sig för alla oss här i norden. Dina fötter går mot brunnen, du låter instinkten ta vid, i handen ligger spegelskärvor och ditt ömsade skinn. Hon ber dig komma närmre och klä av dig alla kläder, lämna kappan vid tröskeln. Hon viskar: “Låt mig se dina fjädrar.” Dina händer darrar av längtan och skräck, på samma gång. Vågar du besöka henne? Eller är det dags att vända om?

Förfäders sång brummar mjukt tills allt det tomma fylls ut med ljudet från moder-trummans röda rytm och gammel-jordens musik. Dina händer gör som de vill du har inte längre ett val. Spegel-skärvor faller i brunnen, ditt skinn ömsas med blixtars fart. Månen kastar ljuspilar som dina ögon greppar tag i, visdomskoder flödar in i irisens gap. Kroppen skakar, hjärtat skälver, du är rädd som fan men det hjälper inte. Kappan faller till marken, du är naken nu barbröstad och blek mot natthimlens mörkblå djup.

“Vad vacker du är” viskar hon åter mellan trädens bark. “Du har rovfågelns blick och lejonets tand, du ser stjärnor där andra ser sand, universums liv från födsel till förintelse - är för mig ett enda andetag. Dina ögon bär en liten gnista av den eviga flamman som är jag, ditt hjärta är en daggdroppe - jag är hela havet, för jag är din moder och du är mitt barn.”

Du lutar dig fram till brunnens kant, en skål är fylld med vatten, luften blev nu ganska varm. Törsten gör sig påmind, du dricker upp varenda droppe, du slickar varsamt med vilddjurs-tunga ur den gyllene koppen. Spegelskärvorna smälter i brunnens rykande kvicksilvervatten, det ömsade skinnet löses upp. I näbben håller du nu en skimrande guldnyckel, med fjädriga armar flaxar du ut i den svarta natten där hjärtat är fritt att sväva i landet bortom tankar.

 

Om författaren

Nathalie Sage är en Andlig Mentor, Healer och Modern Mystiker samt grundare och huvudlärare på Dia Mundi - Masters of Soul Transformation. Nathalie brinner för att hjälpa andliga sökare att navigera genom själens landskap av både mörker och ljus. Hon tror på en framtid där unversums gudomlighet är lika självklar som vetenskapens logik och där mänskligheten ser sig vara en liten beståndsdel av en större helhet. Det senaste decenniet har Nathalie faciliterat hundratals sessioner och flertalet grupp-program med Skuggan och Själens nedgång i underjorden som fokus. 

 

Afrodite: Gudinnan av Kärlek, Lust och Skönhet

Jul 15, 2024

Hekate: Den Grekiska Gudinnan av Magi och Övergångar

Jul 08, 2024

Charge of The Goddess: En Bön till Gudinnan

Jul 07, 2024

Dia Mundi Bloggen

Vill du få vårt Nyhetsbrev?

 

Du är trygg med oss. Vi skickar bara ut ett nyhetsbrev i veckan.