Dia Mundis Blogg

Välkommen till vår Blogg om Andlighet, Mysticism och Inre Alkemi.

Fredagsmysteriet: Rosenkreuzarnas Gömda Symboler i Stockholm

alkemi hemligt sällskap mysticism stockholm Jun 21, 2024
Fredagsmysteriet: Rosenkreuzarnas Eftersökta Symboler i Stockholm

 Fredagen är här, och vad passar bättre än att dyka ner i en av Stockholms många gåtor? Denna vecka ger vi oss ut på en fascinerande jakt efter spår av Rosenkreuzarna, det hemliga sällskapet som är höljt i mystik och esoterisk visdom. Trots att deras existens i Sverige är omtvistad, antyder vissa symboler och historiska kopplingar att de kan ha haft en närvaro här. Låt oss utforska detta spännande ämne!

Rosenkreuzarna: En Kort Historisk Bakgrund

Rosenkreuzarna, eller "Rosicrucian Order", sägs ha uppstått i början av 1600-talet och påstod sig vara en uråldrig orden med rötter i det antika Egypten. Deras filosofi baserades på hermetism, alkemi och kristen mystik. Ordenens symbol, ett gyllene kors med en ros i mitten, blev en ikonisk representation av deras strävan efter andlig upplysning och transformation.

Tre Kronor: En Gemensam Symbol

En fascinerande koppling mellan Sverige och Rosenkreuzarna är användningen av tre kronor som symbol. För Sverige har de tre kronorna varit en nationell symbol sedan medeltiden, medan Rosenkreuzarna använde dem för att representera de tre pelarna i deras filosofi: kärlek, visdom och sanning. Denna gemensamma symbol har lett till spekulationer om en möjlig koppling mellan ordenen och Sverige.

Platser att Utforska i Stockholm

Trots avsaknaden av konkreta bevis för Rosenkreuzarnas närvaro i Stockholm, finns det några platser och symboler som kan vara värda att undersöka:

  • Riddarholmskyrkan: Denna kyrka är viloplats för många svenska kungligheter och adelsmän. Här kan du leta efter rosenkors-symboler på gravar och monument, särskilt de som tillhör personer med intresse för alkemi eller esoterisk visdom.

  • Storkyrkan: Stockholms domkyrka rymmer många historiska skatter och konstverk. Var uppmärksam på detaljer i målningar och skulpturer, då rosenkors-symbolen ibland kan vara dold i allegoriska framställningar.

  • Gamla stan: Vandra genom de smala gränderna och undersök gamla byggnader. Rosenkreuzarna var kända för att använda sig av hemliga symboler och tecken, så håll utkik efter ovanliga ornament eller inskriptioner.

En Lekfull Utmaning

Ge dig ut på en spännande upptäcktsfärd genom Stockholm och se om du kan hitta några spår av Rosenkreuzarna. Kom ihåg att vara respektfull mot de historiska platserna och att inte skada eller störa något.

Viktig Notering

Det är viktigt att påpeka att kopplingen mellan Rosenkreuzarna och Sverige är spekulativ och omdiskuterad. Det finns inga historiska dokument som bekräftar att ordenen hade en officiell närvaro i Stockholm. Men jakten på symboler och ledtrådar kan vara en spännande och berikande upplevelse för den andligt nyfikne.

Dela Dina Upptäckter!

Har du hittat några spännande symboler eller platser som kan kopplas till Rosenkreuzarna? Dela dina upptäckter med oss i kommentarerna nedan! Din insikt kan hjälpa till att kasta ljus över denna mystiska del av Stockholms historia.

 

Afrodite: Gudinnan av Kärlek, Lust och Skönhet

Jul 15, 2024

Hekate: Den Grekiska Gudinnan av Magi och Övergångar

Jul 08, 2024

Charge of The Goddess: En Bön till Gudinnan

Jul 07, 2024

Dia Mundi Bloggen

Vill du få vårt Nyhetsbrev?

 

Du är trygg med oss. Vi skickar bara ut ett nyhetsbrev i veckan.